Què és el frau alimentari?

fraude alimentos

En molts mitjans de comunicació, fins i tot en programes de reportatges i investigació, es parla del frau alimentari, però, sabem en què consisteix aquest frau? quins són els aliments més afectats? i, sobretot, com podem detectar-ho?

Es parla de frau alimentari quan s’usa intencionalment enganys per obtenir major benefici econòmic en la venda dels aliments tant processats com elaborats, incomplint així la legislació vigent. Aquest frau es realitza de diverses maneres, però una de les principals formes és substituir algun ingredient principal que, segons l’etiqueta, conté aquest producte, per un altre més econòmic i de menor qualitat. Altres maneres són, per exemple, no especificar la procedència del producte, o de les matèries primeres de la seva elaboració, o també la declaració de falsos beneficis que aporta la seva ingesta.

Tot aquest tipus de pràctiques poden suposar un alt risc per a la salut, de la mateixa manera que poden danyar a la indústria, o a les denominacions d’origen, que gestionen realment aliments de qualitat o d’etiquetatge correcte. Sense oblidar-nos que aquest fet també acaba causant desconfiança en els consumidors i usuaris respecte als productes.

Els aliments més afectats pel frau són:

  • Oli d’oliva. Es pot combinar amb altres olis per reduir els seus costos de producció i elaboració
  • Mel. Aquest sector és un dels més afectats, ja que s’han trobat altres ingredients dins de la mel, com glucosa o fructosa.
  • Safrà. Com és un ingredient car, és molt vulnerable de ser alterat.
  • Te. Es minva la qualitat en substituir-lo per uns altres de varietats més econòmiques.

Aquests són alguns dels aliments més perjudicats, però no podem deixar enrere uns altres com el cafè, la carn (es ven un tipus per un altre, com succeeix amb la vedella) o els fraus que es troben en els peixos. Per això, hem de conèixer i aprendre a llegir les etiquetes dels aliments envasats.

Com detectar el frau

Això pot ser difícil, ja que dependrà de frau en si i/o de l’aliment manipulat, però molts casos són de lògica. Per exemple, si el safrà és un ingredient car, no és normal trobar-ho per sota del preu de mercat, sense etiqueta de denominació d’origen o de llocs “poc” fiables. Com passaria si compréssim una tonyina d’almadrava fora de temporada; és impossible.

Actualment, tant el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, al costat de la U.E., les associacions de productes i les de denominacions d’origen lluiten contra el frau alimentari mitjançant lleis i controls. Des de Comerco estem units per evitar que aquesta dolència segueixi afectant al sector.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *